понедельник, 2 мая 2022 г.

 

Сонечко встало,

Іде новий день.

Любі малята,

Усім: «Добрий день!»

Пташечка в небі

Співає пісень,

Ніби вітає усіх:

«Добрий день!»

Дзвоник видзвонює:

— Дзень! Дзень-дзелень!

Учні, школярики,

Всім: «Добрий день!»

- Сьогодні пороворимо про мультики: 

«Хто створює мультфільми?»

— Чи часто ви переглядаєте мультфільми?

— Дивитися мультфільми люблять не тільки діти, але й дорослі. Тим більше, зараз випускається безліч мультфільмів, призначених більше для дорослих, ніж для дітей. Наприклад, щодня тисячі користувачів у всьому світі переглядають аніме онлайн.

Варто сказати, що мультфільми виникли раніше, ніж фільми, а саме 1877 року, коли Еміль Рейно створив праксиноскоп (від грец.  — «дія» та  — «дивлюся»). Прилад складався з відкритого циліндра з висотою стінок близько 10 сантиметрів. На внутрішній стороні циліндра було розміщено смугу з 8 або 12 мініатюрами. У центрі циліндра розміщали дзеркальну призму, кількість сторін якої відповідала кількості мініатюр. Внутрішній радіус призми становив половину радіуса циліндра. Таким чином, кожна мініатюра відбивалася у відповідній грані призми. Під час обертання циліндра виникав анімаційний ефект плавного руху.

Уже через місяць винахідник отримав патент і продовжив удосконалювати свій апарат. Він спробував зробити синхронізацію звуку і зображення, а також почав використовувати для показу фотографії.

Спочатку створювалися тільки короткі мультфільми, тому що вважалося, що діти тривалий перегляд мультфільму не витримають, а дорослі навіть не починатимуть, тому що це їм нецікаво.

Однак ВолтДісней вирішив експериментувати. 1937 року випустив мультфільм «Білосніжка і семеро гномів». Незважаючи на те, що на мультфільм було витрачено багато коштів, він став настільки популярним, що приніс неймовірний прибуток.

Мультфільми продовжували вдосконалюватися. Вони ста-вали дедалі яскравішими і цікавішими, для них складали сценарії, а в озвученні почали брати участь знаменитості. Далі почали з’являтися цілі мультиплікаційні серіали. Наприклад, один із найбільш популярних — мультсеріал «Сімпсони», перша серія якого вийшла 1987 року. До речі, «Сімпсони» — це найдовший американ-

ський серіал. Останнім часом можна побачити мультфільми, створені лише за допомогою комп’ютера (наприклад, «Шрек»). Дуже популярні у наш час і японські мультфільми — аніме.

Зараз мультфільми неймовірно різноманітні та популярні ще більше, ніж колись. Їх демонструють у кінотеатрах, із задоволенням переглядають не тільки діти, але й дорослі. Мультфільми у наш час уже дедалі менше створюють у традиційний спосіб, частіше — за допомогою комп’ютера, однак це не робить їх менш привабливими для глядача. До речі, кажуть, що перший мультфільм, який був повністю виконаний на комп’ютері, — це «Історія іграшок». Його прем’єра відбулася 1995 року.

А чи знаєте ви, як народжується це диво кінематографа?

Перегляньте уривок з мультфільму «Фіксіки — Мультик» (сезон 1, серія 39) 



— Чи сподобався вам мультфільм? Чим саме?

— Що нового дізналися?

— Уявіть: ще 20 років тому більшість вітчизняних мультиків ліпили із пластиліну. На 10-хвилинний мультик витрачали до тонни кольорового пластиліну та, як мінімум, три місяці роботи над фігурками героїв.

 Цікаво знати! Про мультики і техніку

Мультфільми бувають...

-Мальовані. Така техніка дає покадрову зйомку малюнків, які дещо відрізняються один від одного. Це дуже складна техніка, що вимагає копіткої праці та терпіння. (Багато мультиків ВолтаДіснея мальовані: «Русалонька», «Чіп і Дейл», «Чорний плащ».)

-Ляльковаанімація (мультсеріали «Домовичок Кузя», «Дядечко Ау»). Під час створення використовують сцену-макет і ляльок-акторів. Сцену фотографують покадрово, після кожного кадру в сцену вносять мінімальні зміни (наприклад, змінюють позу ляльки). Під час відтворення отриманої послідовності кадрів виникає ілюзія руху об’єктів.

-Пластилінова анімація («Пластилінова ворона», «Падав торішній сніг», «Втеча з курника»). Фільми створюють шляхом покадрової зйомки пластилінових об’єктів зі зміною цих об’єктів у проміжках між кадрами.

-Піскова, або «сипка» анімація, адже для створення мультфільму можна використовувати не тільки пісок, але й сіль, крупи, каву та інші дрібні матеріали («Пісок, або Пітер і Вовк» режисера-мультиплікатора Керолін Ліф). Пісок (інший матеріал) тонкими шарами наносять на скло, перемішують, створюючи рухому картину.

— Зараз усе значно простіше — потрібні лише комп’ютер та миша. Та найперше — цікава і корисна ідея, як у мультфільмі  «Це — наше, і це — твоє». Кожна серія розповідає про унікальні вітчизняні винаходи, навчає дітей пишатися своєю країною.

Перегляд мультфільму «Це — наше, і це — твоє. Сіль».



Комментариев нет:

Отправить комментарий

 Інформація для батьків : " Батькам про покарання" https://rosinka.org.ua/batkam-pro-pokarannya/