среда, 23 декабря 2020 г.

 Інформація для батьків 

«Чи може ваша дитина стати генієм?»

Дослідження мозку, проведені останніми роками, підтвердили дивовижний факт: людина здатна розвивати свій потенціал упродовж життя. Інакше кажучи, здібності не даються людині від народження. Не все залежить від генів: важливу роль у розвитку здібностей має виховання.

Пластичність мозку, або нейропластичність, – це здатність цього органа міняти свої структуру та функції відповідно до змін в організмі й навколишньому середовищі.

У книзі «Мозок, який лікує себе» відомий американський психіатр і психоаналітик Норман Дойдж розповідає про дослідження в галузі нейропластичності на прикладах людей, які змогли змінити своє життя. У книзі описуються реальні історії осіб, котрі перенесли інсульт і заново навчилися говорити й рухатися. Ця книга змінює наші погляди на мозок, його будову й потенціал.

Мозок, який лікує себе

Генетична схильність, яку ми успадковуємо від батьків, обмежує нас при народженні. Однак здатність нашого мозку розвиватися безмежна. Його клітини постійно оновлюються, і для розвитку мозку людина має його стимулювати.

Нейропластичність дає змогу реалізувати потенціал, закладений при народженні людини. Генії – це не хто інші, як особистості, котрі реалізували свій потенціал. Моцарт, Айнштайн і да Вінчі мали вроджений потенціал та умови для його реалізації. У всіх геніїв початок життя однаковий: у них були батьки, котрі сприяли розвитку їхніх талантів, а також умови, що допомогли цим людям стати тим, ким вони стали.

Як розвинути таланти дитини

Усі діти народжуються з трьома вродженими здібностями, що дають їм змогу стати генієм: здатністю мислити, навчатися й розвивати свій індивідуальний спосіб мислення й навчання.

Розгляньмо декілька порад про те, як допомогти дитині розвинути її вроджений потенціал.

1. Не витрачайте час дитини даремно. Головні фактори, що крадуть час дитини, – безглузді телепрограми, відеоігри й Інтернет. Не давайте дитині безмежного доступу до телевізора, але й не забороняйте його дивитися. Обирайте для дитини програми на основі їх освітньої цінності. Таким же принципом керуйтеся і при виборі для дитини Інтернет-контенту. Власне, Інтернет не гарний і не поганий.

2. Нудьга – це застережливий сигнал. Якщо дитина каже, що нудиться в школі чи вдома, –це ознака того, що її творчі й інтелектуальні здібності не задіяні на повну силу. З'ясуйте, що викликає в дитини нудьгу. Поговоріть з учителем і запитайте, чи можна давати дитині складніші завдання. Надайте дитині змогу виявляти її творчі здібності вдома.

3. Заохочуйте дитину ставити запитання. Діти від природи допитливі. Вони постійно ставлять запитання. Якщо батьки й учителі створюють для дитини можливості для розвитку в неї цікавості й здатності мислити, вона навчатиметься краще й швидше. Ніколи не притлумлюйте в дитини цікавість.

4. Заохочуйте дітей досліджувати довкілля. Необхідно надати їм достатньо свободи. Дітям, яких занадто опікають батьки, не вистачає стимуляції мозку. Відтак, дитина позбавлена змоги розвиватися.

5. Покажіть дитині різні можливості для вирішення проблем. Життєві труднощі виникають постійно. Почніть із проблем, з якими дитина стикається в житті: як безпечно їздити на велосипеді, як захистити себе від шкільних розбишак тощо. Заохочуйте дитину самостійно знаходити рішення проблем, але, якщо треба, пропонуйте допомогу.

6. Навчіть дитину встановлювати взаємозв'язок між предметами. Загадки й логічні ігри допомагають дитині усвідомлювати зв’язки між речами. Грайте з дитиною в такі ігри, загадуйте їй загадки, оскільки ці заняття розвивають її здатність до латерального мислення. Також добре допомагає розвинути нестандартне мислення дитини таке заняття, як складання пазлів.

7. Фізичні вправи підвищують пластичність мозку. Згідно з дослідженням італійських нейробіологів, фізичні вправи підвищують нейропластичність мозку. Фізична активність корисна не тільки дорослим, котрі страждають від надмірної ваги. Діти, які мало рухаються й багато сидять перед екранами телевізорів і комп'ютерів, навряд чи зможуть розвинути свої пізнавальні й соціальні навички на 100 %.

8. Привчіть дитину читати. Практично всі батьки знають, що читання корисне, але мало хто робить конкретні кроки, щоб привчити до цього заняття дитину. Важливо, щоб батьки читали дитині, поки вона сама не навчилася цього робити. Нехай навколо вашої дитини буде якомога більше цікавих книг. Щодня відводьте час на читання за участю всієї родини. Є багато цікавих книг для дітей, тому дайте дитині змогу їх прочитати.

9. Пильнуйте за успішністю дитини в школі. Дослідження підтверджують, що успішність дітей у школі багато в чому залежить від очікувань батьків. Нехай ваша дитина завжди знає, що ви чекаєте від неї високих оцінок.

10. Подбайте про емоційну безпеку дитини. Оточіть її батьківською любов'ю й турботою. Дайте їй змалечку відчуття безпеки й стабільності. Не наражайте її на велику кількість змін (наприклад, не міняйте надто часто школи).

11. Забезпечуйте дитині можливості для розвитку. Водіть її на різні заходи: виставки, концерти тощо. Переглядайте разом із нею цікаві фільми. Головне під час цих занять – дати дитині якомога більше корисної і цікавої інформації.

12. Прищеплюйте дитині правильні цінності. Світ не потребує злих геніїв. Розум, спрямований у неправильне русло, може зашкодити і самій дитині, і тим, хто навколо неї. Позитивні цінності – любов, повагу до інших, оптимізм, турботливість про слабких і прагнення бути суспільно корисним, чесність тощо – слід прищеплювати дитині з малечку.

13. Зміцнюйте довіру дитини. Хваліть дитину за корисні справи. Заохочуйте її досліджувати навколишній світ. Вселіть у неї впевненість, що вона може бути тим, ким хоче; робити те, що хоче, зі своїм життям. Не обмежуйте її можливості.

Саме батьки та родинне виховання визначають майбутнє дитини. Кожна дитина унікальна. Тому наведені вище рекомендації потрібно адаптувати відповідно до потреб дитини.

Так, кожна дитина у змозі стати генієм. Для цього потрібно лише створити для неї правильне середовище для розвитку, потрібним чином мотивувати її і забезпечити наставництво.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

 Інформація для батьків : " Батькам про покарання" https://rosinka.org.ua/batkam-pro-pokarannya/