среда, 2 декабря 2020 г.

 Тема : "Що відбуває-ться з рослинами взимку?"

1) Перегляд відеопроекту «Як готуються зимувати рослини.»

https://www.youtube.com/watch?v=fiBLIpaS0yA

«Як дерева переживають зиму»

https://www.youtube.com/watch?v=e9DeHuVOx1I

— Як же зимують рослини?
— Що відбувається з трав’янистими рослинами?

Вони відмирають, залишаючи під снігом насіння, якщо це однорічні рослини. У багаторічних трав’янистих рослин зберігаються в ґрунті цибулини і кореневища

—Що відбувається з кущами?

Вони скидають листя восени, а у вічнозелених кущів (журавлини, брусниці) листя не міняє кольори і не опадає. Це вічно зелені рослини. (Ілюстрації «Кущі під снігом».) У цих кущів залишаються на гілках ягоди, які від морозу стають солодшими. А птахи і тварини знаходять під снігом смачні ягоди.

— Так яке ж значення снігового покриву для рослин?

Сніговий покрив допомагає рослинам пережити сувору зиму, укриває їх немов теплою ковдрою.
Послухайте, як описує зимівлю рослин у своїй книзі В. Біанкі: «У важку зимову пору природа вміє прикидатися мертвою. Замерли трави, кущі і дерева. Замерли, але не померли. Під мертвою ковдрою снігу вони таять могутню силу життя. Сосни і ялини зберігають своє насіння, міцно затиснувши їх у свої кулачки-шишечки»

— Отже, що дуже важливо для рослин узимку? (Снігова ковдра.)
— Тепер перейдемо до питання як зимують дерева?
— Улітку ви добре впізнаєте дерева за листям. А взимку? (Спираючись на власний досвід і спостереження.)

2) Слухання й обговорення казки «Чому ялинка зелена»

Завітала в наш край Зима. Побачила вона, що Осінь славно потрудилася. Спить березовий гайок, пташки замовкли. Усі дерева стоять без листя й солодко дрімають. Тільки Ялинка стоїть зелена, не хоче скидати своїх хвоїнок.

Розгнівалася Зима. Закрутилася, завертілася та й почала кидати на Ялинку сніг пригорщами. Ялинка не злякалася. Стоїть, посміхається та ще кращою стає. Так їй пасує білий сніг на зеленій хвої!

Тоді Зима вирішила, що в парі з Морозом дістане-таки Ялинку. Мороз, зазвичай, найсильніший уночі. Почала Зима ночами біля Ялинки крутитися та холодом їй дошкуляти. А Ялинка на ранок ще кращою стає, бо кожна хвоїнка немов білою фарбою домальована. Така краса від інею!

От Мороз і каже Зимі:

— Глянь, яке диво в нас виходить. Усі милуються Ялинкою. Хай такою й буде. Це ж така краса! Заспокоїлася Зима, а Ялинка так і залишилася зеленою. Вічно зеленою!

Дайте відповіді на запитання :

— Які емоції у вас викликає зима?

— Чи сподобалася вам казка? Чим?

— Що нового ви дізналися?

— У сплячому царстві зимового лісу, на перший погляд, дерева без листя дуже схожі одне на одне. Але якщо бути уважним, то можна помітити, що у кожного дерева свій силует, свій порядок розташування гілочок. Чорні силуети дерев чітко виділяються на білому снігу, неначе намальовані чорною фарбою на білому аркуші паперу. Недарма ліс, що скинув листя, називають у народі чорноліссям.

3) Розглядання ілюстрацій дерев:








— Які дерева ви впізнали? За якими ознаками?

Комментариев нет:

Отправить комментарий

 Інформація для батьків : " Батькам про покарання" https://rosinka.org.ua/batkam-pro-pokarannya/