вторник, 22 декабря 2020 г.

Як святкують зимові свята в Україні та світі?

 Обмін інформацією «Як святкують зимові свята в Україні?»

Зимка-зимонька прийшла

І свята нам принесла.

Швидко, діти, час не гайте,

Зимові свята називайте.

— Незабаром настане найчарівніше, найулюбленіше свято — Новий рік. А чи знаєте ви, як святкують Новий рік у різних країнах?

Як св'яткують Новий рік в Англії:

— Перед тим, як сісти за святковий стіл, англійська родина йде до церкви. Там діти замовляють подарунки Батечку Різдву — пишуть лист-прохання, що потім приносять додому, вкидають у камін. Англійці вважають, що дим із димаря неодмінно доставить список бажань за призначенням.

До речі, саме в Англії виник звичай обмінюватися новорічними вітальними листівками. На першій листівці було намальовано зимовий пейзаж. Пропоную прикріпити на ялинку новорічну листівку як спогад про найперше письмове новорічне привітання. (Вішають листівку біля слова «Англія».)


— Наступна наша мандрівка — до Італії. 

— Дуже цікавий звичай в Італії! Там переконані, що новорічної ночі необхідно позбуватися всього поганого і непотрібного. 31 грудня починають викидати різний домашній непотріб... просто у вікна. Усі італійці чекають на добру фею Бефану. Вона прилітає вночі на мітлі, відмикає золотим ключиком дверні замки, заходить до кімнати, де сплять діти, наповнює подарунками дитячі панчохи. А неслухняних діток вона нагороджує згаслими вуглинками. До речі, італійські кондитери випускають цукерки у вигляді вуглинок. Ви здогадалися, навіщо вони? А італійського Діда Мороза звуть Баббо Натале.


— Наступна наша мандрівка — до Німеччини. 

— У цій країні Дід Мороз — Вайнахтсман. Він з’являється на віслюку. Німецькі діти новорічної ночі кладуть у черевики сіно, щоб віслючок підкріпився, поки Вайнахтсман розкладе подарунки. У Німеччині Новий рік, як і у нас,— сімейне свято. Родина збирається за великим святковим столом, обов’язково ставить таріль із яблуками, горіхами, родзинками. Яблуко — це символ пізнання добра й зла, горіхи символізують таємниці життя, а родзинки — багато щасливих днів у новому році.

— Далі наша мандрівка — до Японії та Китаю. 

— Ці країни святкують Новий рік за своїм, східним календарем. Новорічної ночі японські діти кладуть під подушки картинки із зо-браженням човника із сімома казковими чарівниками — покровителями щастя і добра. 108 ударів дзвона повідомляють про настання Нового року в Японії. Японські й китайські діти зустрічають Новий рік тільки в новому одязі, бо вважають, що це приносить здоров’я, удачу. А найголовніші страви — колобки, булочки з рисового борошна. Двері будинків під Новий рік прийнято прикрашати гілками сосни, бамбука, сливи. Японського Діда Мороза називають Сегацу-сан.

У країнах Далекого Сходу здавна прийнятий дванадцятирічний цикл відліку років. За легендою, колись дуже давно Будда вирішив кожному року дати ім’я якоїсь тваринки. Скликав він усіх тварин світу, але лише ті дванадцять, що прийшли, були взяті ним до уваги. І саме в тому порядку, в якому вони з’являлися, були названі роки. Пізніше люди почали знаходити якийсь зв’язок між учинками, характером і роком, якого вони народилися. Складалися гороскопи за роками народження. Тож 2018 рік за східним календарем — це був рік Собаки,  2019 рік — рік Свині, а 2020 рік Коня



Комментариев нет:

Отправить комментарий

 Інформація для батьків : " Батькам про покарання" https://rosinka.org.ua/batkam-pro-pokarannya/